Staat in beroep tegen SGP-uitspraak

Gertjan (Kozzmic)
Icoon SGPDe Nederlandse Staat zal beroep aantekenen tegen een gerechtelijke uitspraak tegen de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). De christelijke partij mag geen overheidssubsidie meer ontvangen zolang zij vrouwen uitsluit van een lidmaatschap. In het tv-programma Debat op 1 kondigde minister Aart Jan de Geus aan hier geen genoegen mee te nemen.

De Geus gaf in het programma van de omroepen EO en NCRV aan dat de grondrechten vrijheid van vereniging en vrijheid van vergadering in deze kwestie botsen met het verbod op discriminatie. Het principiële karakter van de uitspraak van de rechter raakt de houding van de Staat ten opzichte van politieke partijen. De rechter oordeelde woensdag dat de Nederlandse Staat zich met een in de jaren tachtig afgesloten Vrouwenverdrag verplicht heeft om discriminatie van vrouwen in het politieke en openbare leven uit te bannen, en daarom de SGP ten onrechte met subsidie heeft gesteund.

De SGP ontvangt jaarlijks ongeveer 800 duizend euro subsidie voor de partij-organisatie. De parlementsfractie krijgt daarbovenop nog eens 300 duizend euro ondersteuning.