Mark Rutte wil de VVD niet leiden

Gertjan (Kozzmic)
Mark RutteStaatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte is niet van plan zich in de strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD te gooien. Dat zegt hij in een interview in de Volkskrant. Rutte mist de 'de drive, het machtsgevoel en de ijdelheid' om een gevecht met andere kandidaten te voeren.

"Van Aartsen moet het gaan doen want hij is de sterkste kandidaat. Ik ga hem helpen. Waarom zou ik er nou naast gaan staan en zeggen: hé, ik moet ook! Dat zou toch pure ijdelheid zijn?", stelt de 38-jarige bewindsman. Hij zou wel ooit een keer lijsttrekker van de liberalen willen worden, maar alleen als het hem in de schoot zou worden geworpen. "Maar om lijsttrekker te worden, is een heel gevecht nodig. Nee, ik denk niet dat ik dat ervoor over heb. Als het erop aankomt, heb ik die machtsdrang niet", zegt Rutte in het interview.

De leden van de VVD mogen voor de eerstvolgende parlementsverkiezingen hun voorman kiezen. Tot dusver heeft enkel fractievoorzitter en partij-'aanvoerder' Jozias van Aartsen laten weten zich kandidaat te willen stellen. De verwachting is dat minister Gerrit Zalm van Financiën, bij de vorige verkiezingen nog lijsttrekker, af zal zien van de race om het lijsttrekkerschap.