Verhoogde alertheid trein- en metrostations

Jeroen (steenz)
fversteegen, edezwaan en Florint hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Het niveau van het zogenaamde alertheidsysteem, waarmee de overheid sectoren kan waarschuwen voor een terroristische dreiging, is vandaag verhoogd voor het openbaar vervoer. Voor trein- en metrostations zou er nu sprake zijn van een 'lichte dreiging', het laagste niveau naast het normale basisniveau van 'geen dreiging'. Het niveau 'lichte dreiging' gold tot nu toe in Nederland alleen voor Schiphol.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is er geen concrete dreiging, maar zijn er wel voldoende signalen uit verschillende bronnen om de alertheid te verhogen. Volgens premier Balkenende is er geen reden tot paniek, en gaat het slechts om voorzorgsmaatregelen. "We kunnen niet waakzaam genoeg zijn", aldus de premier.

De meeste extra maatregelen zijn overigens niet of nauwelijks waarneembaar voor de reizigers. Wel zichtbaar zijn zaken als extra cameratoezicht, extra beveiligingspersoneel en extra controles op de stations. Ook worden er op sommige stations extra berichten omgeroepen om reizigers te vragen geen bagage onbeheerd achter te laten.