Plunderaars de baas in New Orleans

Rob (R@b)
Nu New Orleans deels verlaten is en onder water staat na de orkaan Katrina, controleren gewapende bendes de binnenstad. Steeds vaker worden er grootschalige plunderingen en geweld gepleegd. De Nationale Garde zal vandaag de stad binnentrekken om de orde te herstellen.

Momenteel zijn in de straten van New Orleans volgens getuigen honderden plunderaars actief. Automobilisten worden gedwongen hun auto af te staan, er vinden gewapende overvallen plaats en er zou zijn geschoten op helikopters die patiënten uit ziekenhuizen vervoeren.

De gouverneur van Louisiana, Kathleen Blanco, riep de achtergebleven inwoners van New Orleans gisteren op alsnog de stad te verlaten. ''We smeken mensen om te vertrekken. Wat me nog het meest woedend maakt, is dat je in dergelijke situaties vaak de beste kant van mensen te zien krijgt, maar hier zien we ook de slechtste kant. We gaan recht en orde herstellen.''

Burgemeester Ray Nagin van New Orleans heeft inmiddels 1.500 agenten de opdracht gegeven hun aandacht te verleggen van reddingswerk naar ordehandhaving. Amerikaanse media melden dat het stadsbestuur het oorlogsrecht van kracht heeft verklaard. De politie zou daardoor verregaande bevoegdheden hebben om plunderaars te stoppen.