'Mogelijk duizenden doden in New Orleans'

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws De orkaan Katrina heeft mogelijk aan honderden tot duizenden mensen het leven gekost in New Orleans. Dat heeft Ray Nagin, de burgemeester van de stad, vandaag verklaard. "We weten dat er een groot aantal doden in het water drijven." Ook zouden er veel mensen in hun huizen zijn omgekomen. Op de vraag over wat voor aantallen hij het had, antwoordde hij: "minimaal honderden, maar waarschijnlijk duizenden".

Er zijn nog geen precieze cijfers over het aantal slachtoffers bekend, maar volgens Nagin zouden dit er dus mogelijk zeer veel zijn. Gisteren werd het dodental nog geschat op minder dan 100.

In het getroffen gebied is dan ook de noodtoestand afgeroepen. Ongeveer 80 procent van de stad staat nog steeds onder water, en diverse dijken in het gebied zijn doorgebroken. Daarnaast vrezen de autoriteiten voor de uitbraak van besmettelijke ziekten, zoals cholera. Veel winkels en huizen in de stad worden momenteel geplunderd.

De gezamenlijke hulpdiensten zijn druk bezig met het opzetten van noodhospitalen en met het bergen van lichamen, maar voor de mensen die uit hun huizen zijn verdreven is weinig opvang beschikbaar. Volgens de Amerikaanse legerleider in het gebied stijgt het water overigens niet meer.


Grote delen van de stad staan nog onder water