'Mobieltje veroorzaakt geen hersentumor'

Gertjan (Kozzmic)
MobieltjeMobiel bellen leidt niet tot een verhoogde kans op een hersentumor. Dat blijkt uit een onderzoek van het Engelse Institute of Cancer Research. Het instituut volgde vierduizend personen uit Engeland, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden, landen waar al meer dan tien jaar veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het mobieltje.

Geconcludeerd werd dat er geen verband is tussen het voorkomen van een tumor, en het gebruik van de mobiele telefoon. Het maakte daarbij niet uit of er digitaal of analoog was gebeld, en of er al dan niet hands-free was gebeld. In het rapport wordt tevens gesteld dat gsm-antennes waarschijnlijk geen kanker veroorzaken, omdat de afstand tussen antennes en personen vaak te groot is. De invloed van gsm-antennes is echter niet diepgaand onderzocht.

Drie jaar geleden bleek uit een Amerikaans onderzoek al dat kanker niet veroorzaakt wordt door straling van een gsm. Een onderzoek van het Institute of Medical and Veterinary Science in Australische Adelaide, die de invloed van de straling op muizen onderzocht, bevestigde dat. Een Zweeds onderzoek dat zich met name richtte op de eerste generatie mobiele telefoons concludeerde echter dat er wel degelijk een fors grotere kans was op het ontwikkelen van een hersentumor.