Italiaanse scheidsrechter Collina stopt ermee

Jeroen (steenz)
Icon Sport - Voetbal Pierluigi Collina is scheidsrechter af. De wereldberoemde Italiaanse scheidersrechter met zijn karakteristieke kale hoofd heeft zijn ontslag ingediend bij de scheidsrechterscommissie AIA nadat hij van de Italiaanse bond alleen nog maar mocht fluiten in de Serie B.

Collina had eigenlijk vorig seizoen al moeten stoppen met fluiten, omdat hij de leeftijdsgrens (dit seizoen wordt hij 46) voor Italiaanse scheidsrechters was gepasseerd. De Italiaanse bond besloot de arbiter echter een jaar dispensatie te geven.

Door een sponsordeal van Collina met Opel, de shirtsponsor van AC Milan, één van de clubs uit de Italiaanse Serie A, raakte Collina vervolgens in opspraak. De Italiaanse bond vreesde belangenverstrengeling en sommeerde Collina de overeenkomst ter waarde van 800.000 euro direct op te zeggen. Collina weigerde en daarop oordeelde de bond dat Collina enkel nog in de Serie B mocht fluiten.

"Na 28 jaar heb ik besloten mijn ontslag in te dienen bij de AIA. Ik kan het niet helpen. De mensen moeten in een scheidsrechter geloven. Uiteindelijk hebben we allemaal verloren", aldus de scheidsrechter. Collina brak internationaal door nadat hij de Olympische finale van 1996 tussen Argentinië en Nigeria in goede banen leidde. In 1999 floot hij de historische Champions League eindstrijd tussen Manchester United en Bayern München. Zijn hoogtepunt was ongetwijfeld de WK finale van 2002, waarin Brazilië met 2-0 Duitsland klopte.


Collina staat, behalve om zijn goede kwaliteiten als scheidsrechter,
vooral bekend om zijn karakteristieke kale hoofd


Kijk voor meer voetbalnieuws ook eens op de FOK! Voetbalmanager!