Tv-dominee excuseert zich voor moordoproep

Gertjan (Kozzmic)
Pat RobertsonDe ultraconservatieve Amerikaanse televisiedominee Pat Robertson heeft zijn excuses aangeboden voor de oproep een moord te plegen op de Venezolaanse president Hugo Chavez. "We hebben geen geldverslindende oorlog nodig om van hem af te geraken. Het is een pak gemakkelijker om geheime agenten de klus te laten klaren", zo zei Robertson deze week in een televisieshow.

"Is het correct om op te roepen tot moordaanslagen? Nee, en ik bied mijn verontschuldigingen aan voor die uitspraak. Ik sprak uit frustratie", zo stelt Robertson nu op zijn website. Hij waarschuwde daarbij echter wel opnieuw voor de dreiging die uitgaat van 'dictator' Chavez. Hij heeft "dezelfde doelen als terroristen, wil nucleaire technologie uit Iran halen en is van plan gewelddadige coups tegen democratische regeringen in Zuid-Amerika te financieren, om te beginnen in Colombia", aldus Robertson.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de moordoproep 'ongepast', en nam afstand van de televisiepredikant. Venezuela noemde het een 'terroristische verklaring' en gaat bestuderen of er gerechtelijke stappen mogelijk zijn. Robertson, de stichter en het boegbeeld van de Christian Coalition en één van de bekendste televisiepredikanten van Amerika, onderhoudt nauwe banden met de partij van president George W. Bush.