Saboteurs koninklijke chat alsnog vervolgd

Jorrit (Flem)
De drie mannen die in januari 2002 een chatsessie tussen prins Willem-Alexander, prinses Máxima en een groep geselecteerde Nederlanders verstoorden, worden alsnog vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). Dit heeft een woordvoerder van het landelijk parket vandaag bevestigd. Waarom het onderzoek zo lang geduurd heeft, wilde het OM niet zeggen.

Door toedoen van de mannen was de site van het koninklijk huis binnen enkele minuten na het begin van het onderhoud onbereikbaar. De chatsessie eindigde in een totale mislukking. In april 2002 werden zes verdachten aangehouden wegens hun vermeende betrokkenheid. Zij zouden volgens het OM deel uitmaken van de krakersgroepen Xtreme Power (XP) en Down Under Crew (DUC) en waren al langer in beeld bij de digitale recherche.

Deze groep heeft zeer waarschijnlijk wereldwijd vele computerinbraken op haar naam staan. Van deze zes mannen zullen er nu dus drie (van 20, 21 en 32 jaar) vervolgd worden, wat er met de andere drie zal gebeuren, kon justitie vandaag niet zeggen. De zaak zal volgende week vrijdag voorkomen bij de politierechter in Rotterdam.