Donner: drie vormen van radicalisme bedreigend

Rob (R@b)
Volgens een notitie van minister Piet Hein Donner van Justitie zijn er in Nederland momenteel drie bedreigende vormen van radicalisme. Te weten de extremistische islam, extreem-rechts en dierenrechtenactivisme. ''Van alle drie gaat een dreiging met geweld uit die ontwrichtend werkt in de samenleving'', aldus het schrijven van het ministerie van Justitie.

Islamitisch- en rechtsradicalisme zijn volgens Donner ook nog een bedreiging van de democratische rechtsstaat. De bestrijding van radicalisme zal niet eenvoudig en snel gaan, maar is een kwestie van lange adem, zo waarschuwt Donners notitie.

Wat betreft islamitisch radicalisme komen er 32 concrete maatregelen om dat tegen te gaan. Dat liet minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie gisteren in een andere notitie weten. Zo gaan onder meer gemeenten afspraken aan met moskeeën, moeten islamitische preken wekelijks worden uitgezonden op tv en komen er 'gezaghebbende' interpretaties van de islam in de Nederlandse context. Verder gaan bekende Nederlanders van allochtone afkomst jongeren waarschuwen tegen religieus extremisme. Deze zogenaamde Bekende Moslims (BM) moeten radicalisme onder moslimjongeren voorkomen.

Het stuk van Verdonk is een vervolg op een eerdere notitie, die de Kamer te mager vond. Ze komt nu met meer actiepunten.

Overigens moet ook rechtsradicalisme onder autochtone jongeren worden tegengegaan, zo stelt Verdonk.