Aantal zelfmoorden in Nederland stabiel

Tamara (Chanty)
Icoon politiek binnenland nieuws Het aantal zelfmoorden in Nederland is sinds 1984 gedaald van 1902 naar 1514 afgelopen jaar. De laatste jaren is het aantal suïcides stabiel gebleven. Ook vinden zelfmoorden steeds vaker plaats tijdens een opname in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ), maar steeds minder daarbuiten. Dit heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Volgens Hoogervorst is de daling van het aantal zelfmoorden mede te danken aan het GGZ, dat de risicogevallen steeds beter bereikt. Ook is de minister van mening dat de grenzen van het beleid bereikt zijn en dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om het aantal suïcides nog verder te laten dalen.

Het Trimbos-instituut begint binnenkort aan een onderzoek, waarbij ook gekeken wordt naar de kosten van preventie en behandeling van mensen met suïcidaal gedrag. Hoogervorst is van mening dat het Nationale actieplan suïcidepreventie, dat hij in 2003 kreeg aangeboden, te duur is. Het onderzoek van het Trimbos-instituut zal in 2006 afgerond worden. Pas dan zal de minister een inhoudelijk standpunt innemen, ook over het nationale actieplan.