'Vertrouwenspersoon voor ontsnapte tbs'ers'

Gertjan (Kozzmic)
Icoon misdaad nieuwsDe Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) is van plan een vertrouwenspersoon aan te stellen waar ontvluchte tbs'ers op terug kunnen vallen. De EORG hoopt voor 1 september een kandidaat te vinden die de functie wil vervullen.

Het is volgens de EORG belangrijk dat de vertrouwenspersoon psychiatrisch geschoold is, aldus een woordvoerder vandaag. De man of vrouw is er voor de tbs'er, en zal daarom geen enkele rol spelen in het opsporingstraject. De EORG wil voorkomen dat voortvluchtige tbs'ers nieuwe delicten gaan plegen, of zich door justitie in het nauw gedreven voelen. Zo kan volgens de belangenorganisatie het verspreiden van foto's en opsporingsberichten ertoe leiden dat een ontvluchte tbs'er 'door het lint gaat'.

De vertrouwenspersoon moet de tbs'er adviseren, en ervoor zorgen dat deze uiteindelijk uit zichzelf terugkeert naar de kliniek. Hiervoor moet een speciaal telefoonnummer komen. De EORG wil van justitie de verzekering dat alle binnenkomende gesprekken op dat telefoonnummer vertrouwelijk worden gehouden.