'Iraakse grondwet morgen klaar'

Jasper (Flumina)
De Iraakse president Jalal Talabani heeft vandaag gemeld dat de ontwerp-grondwet voor Irak morgen hopelijk af is. "Als God het wil, zal het morgen klaar zijn", aldus de president op een persconferentie.

Als dat lukt, zal de grondwet klaar zijn voor de eerder gestelde datum van 15 augustus. Daarna is het parlement aan de beurt om erover te debatteren en kan later dit jaar de Iraakse bevolking in een referendum zich uitspreken over de grondwet.

Volgens Jalal Talabani moeten de 71 vertegenwoordigers van de verschillende politieke stromingen nog eens worden over de relatie tussen godsdienst en staat en over federalisme voor het sjiitische zuiden van Irak. Naar verluidt is er wel overeenkomst bereikt over andere punten: zo zal de naam van het land Republiek Irak luiden, zonder het toevoegsel 'federale' of islamitische', wordt tenminste een kwart van de parlementszetels gereserveerd voor vrouwen en is men het eens over de verdeling van de olie-inkomsten van Irak.

Andere volksvertegenwoordigers zijn wat sceptischer. Sommigen vrezen uitstel over gevoelige onderwerpen. En vooral de soennieten, die tijdens het bewind van Saddam Hoessein veel macht hadden, vrezen dat ze hun invloed kwijt zijn binnen een federale staat.

Er was in de laatste weken onduidelijkheid of de ontwerp-grondwet wel op tijd klaar zou zijn. De voorzitter van de grondwetcommissie wilde eind juli het parlement nog vragen voor dertig extra dagen. Vooral de Amerikanen willen dat de grondwet er snel komt, zodat het referendum in oktober kan plaatsvinden en definitieve parlementsverkiezingen in december volgen.

Regeringswoordvoerder Kabbah sluit niet uit dat bepaalde onderwerpen niet in de grondwet verschijnen en in een later stadium wordt behandeld, zo meldt de officiële krant Al-Sabah zaterdag.