R'damse PvdA'ers starten Palestina-platform

Rob (R@b)
IcoonEen aantal vooraanstaande leden van de PvdA in Rotterdam is van plan om een Palestina-platform op te richten. Het platform is vooral bedoeld om binnen de partij een harder standpunt af te dwingen tegen Israël. De PvdA'ers willen daarbij het middel van een boycot tegen Israël niet uitsluiten.

Andere politieke partijen in Rotterdam hebben enigszins verbaasd gereageerd op het PvdA-initiatief. Zo vraagt de VVD zich af wat een lokale partij bezielt om zich bezig te gaan houden met buitenlandse politiek. VVD-fractivoorzitter George van Gent: ''Hoe bizar slecht kan je het moment kiezen, nu juist Israel op een uiterst moeilijk moment staat met het terugtrekken uit de Gaza strook, terwijl nog niet zo lang geleden Palestijnen zich in volle bussen opbliezen.'' Leefbaar Rotterdam (LR) noemt het initiatief eenzijdig, bovendien wordt er met geen woord gerept over de terreurdaden van Hamas, zo stellen de Leefbaren. Het Rotterdamse raadslid Joop van Heijgen (ex-LR en ex-NieuwRechts) vindt dat de PvdA Rotterdam het Joods-Palestijns conflict naar Rotterdam probeert te halen. Volgens hem ''horen de controversen tussen Joden en Palestijnen (Moslims) op Rotterdams grondgebied geen politieke rol te spelen.''

Volgens de initiatiefnemers is het platform een plaats voor discussie over het Midden-Oosten conflict in de PvdA, in het bijzonder de PvdA Rotterdam. Het platform is een lobbygroep die de PvdA een andere kant op wil krijgen. Oprichters zijn onder meer PvdA-Rotterdam-voorzitter Ocker van Munster en fractievoorzitter Bert Cremers. De volledige naam luidt: 'Palestina en de PvdA-Rotterdam'.