VVD'er doet aangifte tegen collega-politici

Gertjan (Kozzmic)
Icoon politiek binnenland nieuwsHet Alphense VVD-raadslid Robert Blom heeft aangifte gedaan tegen een aantal lokale Amsterdamse politici. Het sjoemelen met onkostenvergoedingen is de Alphenaar een doorn in het oog. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt de per brief ontvangen aangifte eerst te willen bestuderen voordat verdere stappen worden ondernomen.

De klacht die Blom bij het OM heeft neergelegd richt zich met name tegen ex-wethouder Frits Huffnagel (VVD), CDA-fractievoorzitter Lucy Spee en Mokum Mobiel-raadslid Gonny van Oudenallen. Huffnagel en Spee traden af nadat bekend werd dat ze als fractievoorzitter minimaal duizend euro per maand uit de fractievergoeding ontvingen, bovenop hun normale raadsvergoeding. Van Oudenallen zou een deel van de fractievergoeding hebben doorgesluisd naar een pr-bedrijf waarvan zij zelf de eigenaar is.

Ondertussen is de fiscus een onderzoek begonnen naar de belastingaangiftes van alle gemeenteraadsleden, wethouders en fractiemedewerkers in Amsterdam. Ook raadsleden en wethouders die na 2002 zijn opgestapt, zoals Rob Oudkerk (PvdA) en Geert Dales (VVD) worden doorgelicht. De belastingdienst wil dat de politici met bonnetjes de opgevoerde bestedingen uit de fractievergoeding hard gaan maken.