Amsterdam vreest chaos tijdens Sail door staking

Jeroen (steenz)
Icoon Binnenlands nieuws De gemeente Amsterdam is bang dat er grote chaos ontstaat in de binnenstad tijdens Sail. Van 14 augustus tot 21 augustus halen de gemeentelijke reinigingsdiensten namelijk geen vuilnis op, wordt er niet geveegd en worden er geen prullenbakken geleegd. Met de staking probeert de Abvakabo FNV een doorbraak in het CAO-overleg te forceren.

Normaal zorgt een staking van de reinigingsdienst al voor problemen in de binnenstad, maar die worden waarschijnlijk alleen maar groter door Sail. Het zesdaagse evenement, waarbij zo'n 600 schepen zullen aanmeren in en om de IJhaven, begint namelijk op 17 augustus, en valt dus midden in de stakingsperiode. Elke dag komen er honderdduizenden mensen extra naar de hoofdstad, die voor een groot deel ook de binnenstad in zullen trekken.

De gemeente heeft de bonden wel gevraagd de acties uit te stellen, maar hieraan wordt geen gehoor gegeven. Wel is er afgesproken dat de stakende ambtenaren weer aan het werk moeten als er gevaarlijke situaties ontstaan.