Voetbal: Uitslag Brøndby IF - Ajax

Ferry (Veerboot)
Champions LeagueAjax heeft vanavond een 2-2 gelijkspel behaald in de derde en laatste voorronde van de Champions League. Pas in de slotseconde kwam Brøndby IF langszij. Ajax speelde niet goed, maar heeft toch een goede uitgangspositie voor de return in Amsterdam. Over twee weken zal Ajax het in eigen huis moeten afmaken tegen de sterke Deense ploeg.

Trainer Blind handhaafde vanavond in grote lijnen de opstelling van de (gewonnen) wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal, dus mét Nourdin Boukhari in plaats van de weer herstelde Sneijder. In de spits verving Rosenberg Charisteas, die nochtans steeds beter ging spelen in de voorbereiding. John Heitinga verloor zijn plaats aan Hatem Trabelsi, die een redelijke wedstrijd zou spelen.

De eerste helft liet een Ajax met twee gezichten zien. De Amsterdammers speelden het eerste half uur zeer flets en met weinig diepgang, maar naarmate de rust dichterbij kwam werden ook de combinaties fijner en het spel beter. Na dertig minuten zette aanwinst Rosenberg Ajax onverdiend op voorsprong.

Voorafgaand aan de treffer creëerde Ajax welgeteld één kans: een vrije trap van Boukhari. Vooral de vleugelspelers werden zelden bereikt. Toen Babel wel een keer in de voeten werd aangespeeld was het meteen raak. De linksvoor zette met rechts voor, de bal stuitte door en kwam via Pienaar terecht bij Rosenberg die koel raak schoot.

Ajax kon echter niet lang genieten van de onverwachte voorsprong, want drie minuten later zorgde Skoubo alweer voor de gelijkmaker. Slecht verdedigen en de daaropvolgende scrimmage leverden de Deense goal op. Ondanks die tegenslag ging Ajax veel beter spelen dan voor de 0-1. De Jong kwam een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Brøndby en vooral Pienaar en Trabelsi vonden elkaar steeds beter in het opzetten van aanvallen. Bij het scheiden van de markt voor de rust kwam de Deense kampioen weer gevaarlijk opzetten, maar keeper Vonk toverde enkele goede reflexen tevoorschijn.

De eerste twintig minuten na de pauze leverden slechts één serieus wapenfeit op. Retov kon vanaf achttien meter vrij uithalen, maar had zijn vizier niet op scherp staan. De wedstrijd verzandde een beetje, totdat weer Babel Ajax in leven schoot. In de 74e minuut was het de achttienjarige linksbuiten die op een knappe wijze Ajax nogmaals de leiding bracht. Hij bleef aan de rand van de zestien goed op de been en knalde de bal vanuit een lastige hoek snoeihard in de touwen.

Babels doelpunt kwam op een gunstig moment; Brøndby leek wat vermoeid na de stormachtige eerste helft. Desondanks toonden de Denen veerkracht toen het via Elmander nog een kans kreeg. De voormalige speler van Feyenoord kwam echter niet bij de bal. De ingevallen Sneijder had de 3-1 op de voeten, maar hij schoot over. Een Deens slotoffensief zorgde uiteindelijk voor de gelijkmaker. In de blessuretijd veranderde een schot van Retov zodanig van richting (via Escudé) dat Vonk kansloos was. Even daarvoor had Skoubo al de lat geraakt.

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport!