Vervanging pacemakers na kortsluiting

Peter (The_Duce)
MysteryWoman had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuwsZestig gebruikers van een pacemaker zijn door het Medisch Centrum Haaglanden teruggeroepen omdat het risico bestaat dat door kortsluiting het apparaat minder zal functioneren. De pacemakers in kwestie die voor de problemen zorgen zijn de Ventak Prizm 2 (geproduceerd op of voor 16 april 2002) en de Contak Renewal 1 en 2 (geproduceerd op of voor 26 augustus 2004). Ondanks het feit dat slechts bij 0,1 procent van de apparaten de kortsluiting is vastgesteld, neemt het ziekenhuis geen risico.

Drie weken geleden maakte de firma Guidant bekend dat er kleine problemen zijn met twee soorten van de eigen pacemakers. Volgens Medisch Centrum Haaglanden zijn de risico's bijzonder klein. Onder de zestig mensen die teruggeroepen zijn, bevinden zich ook mensen die al aan vervanging van hun pacemaker toe waren.

Het risico is dan niet groot aldus de frabikant, toch kiest het HMCH ervoor om de patiënten een andere pacemaker te geven. Het Haagse Bronovo Ziekenhuis kiest niet voor vervanging. De kans op complicaties bij een operatie wordt groter geacht dan de kans dat de batterij het begeeft.

In Nederland hebben ruim vierhonderd mensen een van de genoemde pacemakers.