Lubbers: 'Nederland liet Khan gaan op advies CIA'

Jasper (Flumina)
Aether en Aka-Zigor hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Pakistaanse kerngeleerde Abdul Qadeer Khan, verdacht van atoomspionage uit onder andere Nederland, ontkwam door toedoen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA tot twee keer toe aan een veroordeling. Dit zei ex-premier Ruud Lubbers vanochtend in het VPRO-radioprogramma Argos.

Abdul Qadeer Khan heeft in de jaren zeventig atoomgeheimen gestolen bij het Nederlandse Ultra Centrifuge, onderdeel van Urenco. Hij gebruikte die informatie voor het ontwikkelen van een kernbom in Pakistan en verkocht die informatie door aan Libië, Noord-Korea en Iran.

In 1975, toen Ruud Lubbers minister van Economische Zaken was, overlegde hij met de VS om te beslissen wat te doen met Khan. De VS wilde hem laten gaan om zo meer informatie te winnen over zijn bezigheden en vond ontzegging van Urenco genoeg.

In 1983 werd Khan in Nederland veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken wegens vormfouten. Ruub Lubbers, toen premier, wilde dat het Openbaar Ministerie doorzette, maar kreeg van de Amerikanen te horen dat ze dat niet wilden. In 1986 staakte daarom Nederland de vervolging van deze man.