VS wil terreurverdachte uit Nederland berechten

Rob (R@b)
De Verenigde Staten willen de 32-jarige terreurverdachte Wesam al D. uit Amersfoort berechten wegens betrokkenheid bij een aanslag in Irak. Ze hebben Nederland verzocht de man uit te leveren.

Het Openbaar Ministerie was al bezig met een rechtszaak tegen Al D. In zijn huis werden in mei video-opnamen van het voorbereiden van een aanslag in het Iraakse Fallujah gevonden. De opnamen dateren van oktober 2003. Minister Piet Hein Donner van Justitie heeft de aanloop naar die rechtszaak nu stop laten zetten. Hij heeft liever dat Al D. in Amerika wordt berecht. De Amerikanen willen hem namelijk vervolgen voor een specifieke aanslag op een Amerikaans legervoertuig. In het verzoek om uitlevering is Al D. voorlopig samenzwering voor het doden van Amerikanen buiten de VS ten laste gelegd.

Wesam al D., een uit Irak afkomstige kapper die sinds 2001 een Nederlands paspoort heeft, stak zichzelf in 2003 in Amsterdam in brand tijdens een demonstratie tegen de oorlog in Irak. Hij liep ernstige brandwonden aan zijn handen op en moest daardoor stoppen met zijn werk als kapper. Dat gebeurde één maand voordat de filmopnamen werden gemaakt in irak.

Boos
De advocaat van Al D., Victor Koppe, is laaiend op Donner. ''Hij wordt voor exact dezelfde beschuldigingen uitgeleverd als waarvoor hij hier berecht wordt. Dan wordt het onderzoek in Nederland gestaakt, terwijl alle getuigen hier wonen. Bovendien vind ik het een diskwalificatie van de Rotterdamse rechtbank. Je zegt in feite dat hij hier niet goed berecht kan worden'', aldus Koppe.

De Rotterdamse rechtbank zal zich gaan buigen over de vraag of de voorgenomen uitlevering terecht is. Hoelang dat precies gaat duren is niet bekend.


Uitlevering dreigt voor Wesam al D., ooit olijk quizkandidaat bij Carlo Boszhard

Zie ook: Terreurverdachte zat in quiz bij Boszhard