Mogelijk Theo van Goghpark in Amsterdam

Rob (R@b)
Theo als park?Het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg overweegt om een nog aan te leggen park te vernoemen naar de vermoorde Theo van Gogh. Het park in aanleg komt op het Haveneiland op IJburg waar nu al een wijk in aanbouw is met straatnamen van cineasten en fotografen.

Het 'Theo van Goghpark' heeft nu nog als werknaam Pampus. Het wordt net zo groot als het Sarphatipark. In september beslist het stadsdeel of het nieuwe park naar de Nederlandse filmmaker vernoemd zal worden.

Monument
Een ander stadsdeel, Oost-Watergraafsmeer, is ondertussen bezig met het bekijken wat voor monument men gaat neerzetten voor haar vermoorde inwoner. Eén van de geopperde plannen is het plaatsen van een grote onverwoestbare betonnen cactus in de Linneausstraat. Het zou wit van kleur moeten zijn en iedereen zou er zijn mening op moeten kunnen kalken. Om de zoveel tijd zou het opnieuw gewit kunnen worden, waardoor het een blijvend object voor het plaatsen voor de vrije mening zou zijn.

Veel Amsterdammers zien een cactus, in wat voor vorm dan ook, als het meest favoriete gedenkteken. Theo Van Gogh gaf indertijd zijn gasten in het tv-programma 'Een prettig gesprek' als stekelig afscheidscadeau een cactus mee.

'Een prettig gesprek'

Theo van Gogh werd op 2 november 2004 vermoord door Mohammed B. Als reden gaf B. tijdens de rechtszaak op dat hij vond dat Van Gogh Allah en de profeet Mohammed beledigd had. ''Het hele verhaal dat ik me beledigd zou voelen als Marokkaan, omdat hij ons geitenneukers noemde, is helemaal niet waar. Ik heb mij nooit beledigd gevoeld. Ik heb gehandeld uit geloof en niet omdat ik Theo van Gogh zo haatte, ook niet omdat hij Nederlander is. Hij zei dingen uit overtuiging. Ik weet dat hij uit overtuiging dingen zei. Er is een wet die mij verplicht ieder die Allah en de profeet beledigt de kop af te hakken.''