Politie Londen arresteert terreurverdachten

Rob (R@b)
In verband met de terreuraanslagen in de Londense metro heeft de Britse politie vanochtend negen mannen gearresteerd. Ook zijn drie vrouwen aangehouden. Zij worden ervan verdacht terroristen onderdak te hebben geboden. De drie voortvluchtige aanslagplegers van 21 juli zijn nog niet aangehouden.

Eén aanslagpleger is al wel gepakt. Hij werd gisterenochtend reeds aangehouden in Birmingham. Het betreft de Somaliër Yassin Hassan Omar. Bij een inval in zijn flat werd hij met een soort stroomstootpistool (een stun gun) door agenten van een speciaal commando buiten gevecht gesteld. Omar droeg op het moment van de inval een rugzak.


De man linksonder is aangehouden (Yassin Hassan Omar)
Klik hier voor grotere versies.

16 bommen
Volgens The Times heeft de Britse politie inmiddels een duidelijk verband gelegd tussen de aanslagen in Londen op 7 juli en de mislukte aanslagen van de 21e. Bij beide aanslagen zijn bommen gebruikt die door één en dezelfde persoon zijn vervaardigd.

Het verband kon worden vastgesteld door een vergelijking tussen de explosieven die op 21 juli werden aangetroffen en de vondst van 16 bommen en ontstekingsmechanismen die eergisteren werden aangetroffen in een Nissan Micra in Luton, ten noorden van Londen. Deze auto is waarschijnlijk gehuurd door de zelfmoordenaar Shehzad Tanweer. Vanaf Luton zijn de zelfmoorddaders met rugzakken per trein naar Londen gegaan. De aanwezigheid van de bommen in de auto wijst er op dat andere terroristen wellicht nóg meer aanslagen wilden plegen.