Gemeenten blij met geld voor fietsenstallingen

Jasper (Flumina)
Gemeenten willen maar al te graag het extra geld uitgeven voor nieuwe fietsenstallingen bij stations. Vorige week beloofde minister van Verkeer Karla Peijs 250 miljoen euro voor fietsenstallingen bij stations. Gemeenten hebben plannen voor meer dan honderdduizend plaatsen.

Ongeveer een maand geleden startte de fietsersbond een actie tegen het wegknippen van fout geparkeerde fietsen bij stations. In veel gevallen gebeurt het wegknippen onrechtmatig. Een veel gehoorde klacht van fietsers is dat ze moeite hebben een plek te vinden om hun fiets goed te stallen bij stations.

Het beschikbare geld gaat naar het project 'Ruimte voor de fiets' onder leiding van ProRail. Het geld was volgens de woordvoerster van Karla Peijs al vrijgemaakt door het vorige kabinet, maar wordt nu sneller uitgegeven. Het project 'Ruimte voor de fiets' loopt sinds 2002.

In Groningen loopt het project het stadsbalkon. Deze moet volgend jaar ruimte bieden aan 4000 fietsen. De gemeente Haarlem kan het geld ook goed gebruiken: "We hebben al 3500 extra plaatsen achter het station gemaakt. Maar nog steeds is er een tekort. We zijn erg blij met het extra geld", aldus een woordvoerder. De grote steden, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, zijn bezig om het hele stationsgebied te veranderen en hebben in de plannen al grote fietsenstallingen opgenomen.