Zwarte Cross trekt 55 duizend bezoekers

Peter (oldenzaaltjuh)
Het Achterhoekse Halle was dit weekend het toneel voor de Zwarte Cross. Er zijn 55 duizend mensen op af gekomen. Het evenement is georganiseerd door de rockband Jovink & the Voederbietels.

De Zwarte Cross is een combinatie van sport, muziek, stunts en theater. Maar bijna alles draait toch wel om de races, van professionele klasses tot bizarre klasses. Bij de professionals rijden wereldkampioenen mee terwijl het bij de bizarre races niet eens om het winnen gaat maar om het publiek te vermaken. Bij de ludieke klasses gaan de deelnemers verkleed of worden er aparte voertuigen gebruikt om mee te racen.

Deelnemer 2004
Een voertuig in de ludieke klasse


Deelnemer 2004
Een ander "voertuig" in de ludieke klasse

Tot en met vanmiddag heeft de politie twaalf mensen bekeurd onder wie vijf jongeren die ieder tweehonderd euro moesten betalen. Ze schoten met een speciaal kanon aardappelen naar het publiek. Zaterdag is er vanaf 16.00 uur tot en met middernacht gecontroleerd op alcoholgebruik. Van de zeshonderd gecontroleerden hebben er slechts drie een proces-verbaal gekregen vanwege een te hoog percentage. De politie is verder tevreden over het verloop van het festival. De vijf aardappelschieters zijn van het terrein verwijderd. Dat geldt ook voor twee mannen die een caravan hebben vernield, een jongere die verdacht wordt van mishandeling en iemand die op het terrein een kampvuur had gemaakt.

Publiek
Het publiek genoot volop