Emily zorgt voor grote evacuatie Mexico

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws Mexico is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de komst van de krachtige orkaan Emily. De orkaan, met windsnelheden tot 248 kilometer per uur, komt naar verwachting vanavond of morgenochtend vroeg aan land in het populaire toeristische gebied Yucatan.

De Mexicaanse autoriteiten zijn momenteel druk bezig met het evacueren van tenminste 85.000 mensen, onder wie veel toeristen, van het met palmbomen gevulde schiereiland. Tienduizenden toeristen hebben hun vakantie al afgebroken. Mensen die nog wel dicht langs de kust zitten, worden ondergebracht in sporthallen en scholen.

Jamaica bleef gisteren de ergste schade bespaard omdat Emily het eiland op 160 kilometer afstand passeerde. Toch viel er in korte tijd een grote hoeveelheid neerslag, wat voor hevige overstromingen zorgde. Het eiland was echter goed voorbereid, en waarschijnlijk zijn er dan ook geen gewonden gevallen.

Emily is momenteel een orkaan van de vierde klasse. Orkanen van de vijfde en hoogste klasse, met windsnelheden van boven de 250 kilometer per uur, zijn zeer zeldzaam. Normaal zijn er in het Caribisch gebied het meeste tropische stormen tussen augustus en oktober, maar toch is Emily niet de eerste orkaan van dit jaar. Begin juli raasde de orkaan Dennis al over Jamaica, Ha´ti, Cuba en de Verenigde Staten, waar in totaal 70 mensen omkwamen door het natuurgeweld.


Een infraroodopname van Emily van vanochtend - (c) NOAA