Vlaams Belang spreekt ook Turks

Gertjan (Kozzmic)
Vlaams BelangWie de taal van het gastland niet wil leren, moet het land uit, onder het motto 'aanpassen of vertrekken'. Overheidspublicaties zouden daarom zeker niet in de taal van een immigrant mogen worden opgesteld. Dat is normaal gesproken de mening van het Vlaams Belang. Des te opmerkelijker is het dat de partij nu wel zelf een folder in het Turks heeft laten opstellen.

Parlementariër Johan Demol verspreidde in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node een pamflet tegen een lokaal mobiliteitsplan. Om de Turkse gemeenschap te bereiken werd de folder behalve in het Frans en Nederlands ook in het Turks opgesteld. 'Saint-Josse ta belediye baskani Demannez yaptirdigi yölendirme'; 'Burgemeester Demannez van Sint-Joost brengt de bevolking in gevaar', zo stond in het pamflet te lezen. Staatssecretaris Emir Kir (Parti Socialiste), van Turkse origine en uit de gemeente afkomstig, werd opgeroepen om in te grijpen.

"We vonden het wel grappig om het pamflet ook in het Turks op te stellen", verklaarde Demol tegenover het nieuwsblad Brussel Deze Week. Het Vlaams Belang-logo is echter weggelaten en Johan Demol ondertekent met 'Brussels volksvertegenwoordiger', zonder zijn partij te vermelden. Slechts het adres van het lokale partijkantoor verraadt de betrokkenheid van de rechtse partij van voorman Filip Dewinter.