Invasie Zwarte weduwen op Istrië

Rob (R@b)
Op het Kroatische schiereiland Istrië aan de Adriatische oostkust zijn honderden Zwarte weduwen gesignaleerd. De spinnen doken op bij een krachtcentrale in Plomin. Werknemers van de centrale waarschuwden de politie. De beesten zullen snel verdelgd worden, om te voorkomen dat ze zich voortplanten of verspreiden

Toeristen hebben weinig te vrezen, omdat de oostkust van Istrië, in tegenstelling tot de westkust, geen populaire toeristische bestemming is.


Een Zwarte weduwe in haar web

Volgens de site Natuurinformatie.nl komen in Europa twee soorten Zwarte weduwen voor. Van de 996 bekende gevallen van een beet waren er maar twee met een dodelijke afloop. Alleen de grote vrouwelijke exemplaren zijn gevaarlijk. De beet is niet pijnlijk, de ergste verschijnselen treden pas op de vierde dag op, zij doodt dus niet snel.

Zwarte weduwen bijten ook niet snel. Een arts die zich expres liet bijten (en het overleefde), moest het dier heel erg treiteren voor ze beet! Meestal is de pijn van een beet na 9 uur het ergst, en daarna neemt hij weer af.