Stroomstoring legt Botlekgebied stil

Tamara (Chanty)
KermitKrul, barrymel en Tecumseh hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een grote stroomstoring heeft vanochtend het hele Botlekgebied in Rotterdam platgelegd. Dit zorgde voor problemen bij onder andere Shell Pernis. Het bedrijf moest extra olie affakkelen, wat zorgde voor grote zwarte rookwolken in het gebied.

De bewoners van regio Rijnmond zijn wel gewend aan rook boven Pernis, omdat bedrijven vaker affakkelen. Wanneer de stroom uitvalt, wordt het overtollige gasvormige product naar de fakkelinstallatie geleid. Daar wordt het dan veilig verbrand. Dit gebeurde nu ook, maar doordat de fabriek nu plotseling de procedure in gang moest zetten, was er meer rookvorming dan anders. Verder belden tientallen omwonenden de DCMR Milieudienst en klaagden over stankoverlast. De stroomstoring zou een rubber- en kattenpislucht veroorzaken.

Niet alleen het industriegebied werd getroffen. Ook delen van Hoogvliet, Poortugaal en Pernis zaten zonder stroom, waardoor het metroverkeer richting Spijkenisse, Rhoon en Poortugaal ruim twee uur kwam stil te liggen. Ook de Spijkernissebrug kon niet meer worden gebruikt, omdat de slagbomen niet meer omhoog konden. Rond 13.45 uur was de stroomstoring verholpen. Over de oorzaak is echter nog niets bekend.