'Geestelijk leider Hofstadgroep zit al vast'

Rob (R@b)
De geestelijk leider van de Hofstadgroep, de uit Syrië afkomstige Redouan al-Issar, zou al sinds mei van dit jaar vastzitten in zijn vaderland. Een verslaggever van de GPD-kranten (Geassocieerde Pers Diensten) heeft gesproken met familieleden van de man, die hier ook bekend staat onder de aliassen 'sjeik Abu Khaled' en 'de Syriër'.

Al-Issar verliet Nederland op de dag dat Theo van Gogh werd vermoord. De onlangs in Londen opgepakte 32-jarige Rachid B. uit Zierikzee zou hem toen het land uitgeloodst hebben. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet Al-Issar als degene die radicale ideëen heeft verspreid onder Mohammed B. en andere leden van de Hofstadgroep. Hij staat al geruime tijd internationaal gesignaleerd.

Familieleden van de Syriër zeggen dat hij in de stad Hama werd opgepakt op de dag van zijn bruiloft. De 46-jarige Al-Issar zou daar in het huwelijk treden met een meisje uit Shaam. Een 35-jarige zus van 'de Syriër' zegt: ''Mijn broer is gearresteerd toen hij het huis van zijn bruid wilde binnengaan. De precieze datum weet ik niet meer. Maar het was tijdens het einde van het schooljaar, aan het einde van de maand mei.' Ook drie anderen, Redouans broer, een zwager en diens 18-jarige zoon werden tijdens deze gelegenheid opgepakt, maar na twee uur weer vrijgelaten.

Redouan al-Issar zou zijn overgebracht naar de Fereh Palestine gevangenis in de hoofdstad Damascus. Daar worden met name politieke gevangenen in volledig isolement maandenlang verhoord. Daarna worden ze vrijgelaten of overgebracht naar een meer reguliere gevangenis.

De Nederlandse autoriteiten laten in een reactie weten niet op de hoogte te zijn van de arrestatie. Volgens het OM is hij nog steeds voortvluchtig. Het Nederlandse ministerie van Justitie wilde niet ingaan op de vraag of zijn arrestatie bij hen bekend is. Familieleden van de Syriër weten ook niets over hem. Ook niet zijn vrouw en kind in Den Haag. Ze maken zich grote zorgen over zijn lot. Zeker gezien de reputatie van de Fereh Palestine gevangenis.

Overigens wil niet alleen Nederland de voortvluchtige Al-Issar hebben. Hij wordt ook gezocht door de Marokkaanse autoriteiten, voor zijn rol bij de aanslagen in Casablanca in 2003.