'Rode Ken' gaat weer met de metro

Gertjan (Kozzmic)
Ken LivingstoneDe Londense burgemeester Ken Livingstone laat zich niet van de wijs brengen door de aanslagen in zijn stad, en pakt weer de metro naar zijn werk. Livingstone, door zijn politieke achtergrond ook wel bekend als 'Rode Ken', is altijd een fel pleitbezorger geweest van de ondergrondse en reist bijna uitsluitend met het openbaar vervoer.

"We gaan naar ons werk. We laten een klein groepje terroristen geen verandering brengen in de manier waarop we leven", stelde de burgemeester, die zich in de dagen na de aanslagen op de achtergrond hield. Hij legde enkele verklaringen af, maar hij nam geen voorbeeld aan Rudolph Giuliani, de alom aanwezige burgemeester van New York na de aanslagen op 11 september. Op het moment van de aanslagen verbleef Livingstone in Singapore, waar Londen een dag eerder de Olympische Spelen van 2012 toegewezen had gekregen.

In maart 2000 verzette premier Tony Blair zich nog fel tegen Livingstones kandidatuur voor het burgemeesterschap van Londen. Livingstone, een politicus van de linkervleugel van Labour, zou volgens Blair 'een ramp voor Londen betekenen'. 'Rode Ken' stelde zich toch kandidaat, werd de partij van Blair uitgezet, maar won de strijd om het burgemeesterschap van de Britse hoofdstad. Inmiddels is Livingstone weer lid van Labour, en werd hij vorig jaar herkozen op zijn positie. In maart 2004 voorspelde hij dat het een wonder zou zijn als Londen geen doelwit van aanslagen zou worden.