Bijzondere prehistorische vondst op Terschelling

ChrisJX
Op het strand van Terschelling is mogelijk een 5.000 jaar oud siervoorwerp aangetroffen. De archeologische vondst is bijzonder omdat soortgelijke voorwerpen tot nu toe alleen in Schotland werden aangetroffen.

De familie Veens uit Melick vond de met spiralen versierde steen zeven jaar geleden op het waddeneiland. Na een recente oproep in de vragenrubriek van het Limburgs Dagblad werd contact gezocht met een archeoloog. Hoogleraar Europese prehistorie prof. dr. H. Fokkens van de Universiteit Leiden noemt de vondst op basis van gemailde foto's 'zeer interessant' en 'sensationeel'.

"Afgaand op de foto's zijn we voor negentig procent zeker dat het Schots is. Er zijn 420 van dit soort dingen bekend in Schotland. Er liggen er een heleboel in musea in Schotland. Voor zover wij weten zijn ze daarbuiten niet gevonden, zelfs niet in Engeland. De ouderdom van deze voorwerpen ligt rond 3.000 tot 2.500 voor Christus." Honderd procent zekerheid kan echter pas worden gegeven als de archeoloog het voorwerp met eigen ogen heeft bekeken.


De met spiralen versierde steen die op Terschelling gevonden werd

Hoe de steen, waarvan wordt uitgegaan dat het een siervoorwerp en geen gebruiksvoorwerp was, op Terschelling is terechtgekomen, is een raadsel. "Het is vrij onzeker of de eilanden in die tijd wel aanwezig c.q. bewoonbaar waren. Mogelijk is het via de zeevaart vanuit Schotland daar terechtgekomen", aldus Fokkens.