Geen monument voor Theo van Gogh

Rob (R@b)
Martin Verbeet (PvdA)Er komt geen permanent herdenkingsteken op de plek waar Theo van Gogh is vermoord. Ondanks dat er in Amsterdam meerdere herdenkingsmonumenten zijn te vinden voor slachtoffers van zinloos geweld ziet Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer zo'n monument voor Van Gogh niet zitten. Deelraadvoorzitter Martin Verbeet (PvdA) zegt te vrezen dat zo'n permanent symbool voor de moord op Van Gogh kan leiden tot provocaties en onrust in de wijk.

Verbeet wijst erop dat er onlangs nog een beschildering, die Van Gogh eerde, in de wijk werd besmeurd. Hij wil rekening houden met de wisselende emoties in de wijk en is daarom een tegenstander van een blijvend monument.

Het stadsdeel wil wel graag een jaarlijks terugkerende herdenking houden voor de vermoorde Van Gogh. Daarbij moet de vrijheid van meningsuiting Ún de provocerende manier waarop Van Gogh daar gebruik van maakte centraal staan, meent Verbeet. ''Centraal moeten staan de verschillende aspecten die rondom de moord kleven. Ja de vrijheid van meningsuiting, maar ook heel provocatief en provocerend zijn bij het vergroten van die ruimte voor die vrijheid van meningsuiting. Vond ik heel interessant aan Theo van Gogh, maar ging voor sommigen ook te ver. En al die aspecten moeten op zo een moment terug kunnen komen'', aldus de stadsdeelvoorzitter. Op 2 november moet de eerste herdenking plaatsvinden. Over de vorm daarvan wordt nog overlegd met Van Gogh's filmproducent Column Produkties.


'Jaarlijkse herdenking op plek waar de moord plaatsvond'