Hangjeugd blijft plaag voor Diamantbuurt

Bart (veekeend)
Icoon Binnenlands nieuws De leefbaarheid in de Amsterdamse Diamantbuurt is nog altijd ver beneden peil. Zo klaagt ruim 78 procent van de wijkbewoners over overlast in hun wijk. Hangjongeren zijn hiervan de oorzaak, zo blijkt uit een onderzoek dat is verricht in opdracht van stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid.

Het onderzoek is gehouden naar aanleiding van de buurtterreur bij het echtpaar Bert en Marja, die werden verjaagd door een groep van vijftien Marokkaanse hangjongeren. Hoewel het echtpaar daar met regelmaat over klaagde, werd er geen actie naar aanleiding van hun beklag gedaan. Later werd hun huis beklad met leuzen.

Het onderzoek wijst uit dat de omgeving van het Smaragdplein, waar Bert en Marja woonden, het meest gebukt gaat onder de overlast van hangjongeren. Maar liefst 84 procent van de bewoners daar ervaart deze problematiek. 26 procent geeft aan 'vaak tot altijd' last te hebben van hangjongeren. Een percentage dat twee keer zo hoog ligt ten opzichte van het landelijk gemiddelde en anderhalf keer zoveel als in Amsterdam.

Hoewel veel buurtbewoners overlast ondervinden, meldt een fractie van hen de overlast daadwerkelijk bij de politie. Één op de vier geeft in het onderzoek aan dit te doen. Reden van het lage percentage is dat dit geen zin zou hebben. Bijna drie op de tien inwoners wil meer politie in de wijk. Ook zouden ouders en familieleden van de jongeren harder moeten optreden.

De Amsterdamse welzijnsorganisatie Combiwel luidde eerder al de noodklok over onder meer de Diamantbuurt. Die stelde vast dat veel Marokkaanse jongeren gedragsproblemen hebben.