Dalai Lama viert 70e verjaardag

Mick (Philosocles)
De spirituele leider van de Tibetanen en (Tibetaans) Boeddhisten rond de wereld, de Dalai Lama, viert vandaag zijn 70e verjaardag in Dharamsala, India. Zo'n tienduizend bezoekers, bestaande uit monniken, Tibetaanse bannelingen en toeristen, trotseerden de stromende regen om het verjaardagsfeestje bij te wonen. Begeleid door doedelzakmuziek en dansende vrouwen in kleurrijke Tibetaanse zijde, schreed de Dalai Lama glimlachend en met gevouwen handen naar buiten. "Voor mij is iedere dag een verjaardag. Iedere dag begin ik met een gebed voor een positieve dag. Dank aan alle mensen die bidden voor mijn lange leven. Zo lang ik leef, zal ik voor anderen leven", zei de spirituele leider, die door zijn volgelingen wordt gezien als de reïncarnatie van Chenrezig, de Boeddha van Mededogen; en al 46 jaar in ballingschap leeft wegens de Chinese overheersing van zijn thuisland Tibet.

De Dalai Lama werd in 1935 als Lhamo Dhondup in het noord-oosten van Tibet geboren. Als twee-jarige werd hij herkend als reïncarnatie van de vorige Dalai Lama, Thubten Gyatso. Toen hij zes was, begon hij zijn kloosteropleiding. De film Seven years in Tibet laat de Dalai Lama in die periode zien. Kort na de Chinese invasie van Tibet in 1949 werd een beroep op hem gedaan om de leiding van het land op zich te nemen. In die hoedanigheid onderhandelde hij in 1954 met de Chinese communistische leider Mao Zedong, die als atheist principieel weinig met het Tibetaanse spiritualisme ophad. De gesprekken hadden weinig resultaat, en toen een Tibetaanse opstand in 1959 bloedig door de Chinezen werd neergeslagen vluchtte de Dalai Lama naar India, waar hij sindsdien woont. In 1989 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede, vanwege zijn boodschap dat verzet tegen de Chinese overheersing volstrekt geweldloos moet gebeuren.

China staat er ondertussen op dat Tibet een onlosmakelijk deel van China is, en ziet de Dalai Lama als een separatist, wiens afbeeldingen verboden zijn. Er is vorige week in Genève over de toekomst en status van Tibet onderhandeld tussen Chinese en Tibetaanse afgevaardigden, maar de Chinezen willen pas verder als de Dalai Lama onomwonden stelt dat zowel Tibet als Taiwan onlosmakelijk deel van China zijn.

De Dalai Lama had ook nog een boodschap voor de G8-leiders die vandaag in Edinburgh hun topontmoeting beginnen: "Ik roep de G8-leiders en hun adviseurs op om na te denken over de consequenties van hun gedachten, besluiten en handelen. Zullen die een bijdrage leveren aan het welzijn van alle mensen en de planeet? We hebben niet enkel mededogen nodig voor hen die lijden, maar ook toewijding om te delen wat we hebben met diegenen die het nodig heben. Als ze succes hebben dan worden we er allemaal beter van, als ze falen dan ondervinden we allemaal schade."


De Dalai Lama als kind en nu