[update] Tankschip lekt stookolie in de Waal

Nolius
Zeker 30 ton stookolie is in de Waal gelekt. Tussen 02:00 en 03:00 uur is er averij aan een tankschip ontstaan ter hoogte van Haaften, vlakbij de brug bij Zaltbommel waar de A2 over de Waal gaat. De oorzaak van het gat in de romp is niet bekend.

Het schip dat 2094 ton stookolie herbergt en nog steeds lekt, is afgemeerd in een zogeheten 'calamiteitenhaven' in het Gelderse Haaften. Brandweer en rijkswaterstaat proberen op dit moment de schade zo beperkt mogelijk te houden. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) spreekt van een "vrij heftige situatie".

Update 15:14 uur
Het gat in de romp is veroorzaakt doordat de binnenvaarttanker tegen een krib in de Waal bij Haaften voer. Het schip is in een bocht in de rivier te veel rechtdoor gevaren. Of dit door een menselijke of door een technische fout is gebeurd, moet nog onderzocht worden.

In de calamiteitenhaven is rond het schip een scherm aangebracht, zodat olie niet verder in de Waal kan lekken. De politie te water heeft de plaats van het ongeluk onderzocht. "Vooralsnog lijkt de schade aan het milieu redelijk beperkt", aldus een woordvoerder van het KLPD. In de loop van vandaag zal de KLPD met een helikopter vanuit de lucht de vervuiling op de rivier in kaart brengen.

In totaal had het schip, dat op weg was van Duisburg naar Antwerpen, 2094 ton stookolie aan boord. Het gat zit in een compartiment waarin 300 ton stookolie werd vervoerd. Hoeveel olie er gelekt is, kon de woordvoerder niet zeggen. Waarschijnlijk gaat het om ongeveer 30 tot 35 ton olie. "Maar het is een ruwe indicatie, het is erg lastig dit nauwkeurig in te schatten."

Er is geen hinder voor het scheepvaartverkeer. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.