Naakte activisten rennen door Pamplona

Gertjan (Kozzmic)
PETA protest in PamplonaZo'n zeshonderd dierenactivisten hebben in de Noord-Spaanse stad Pamplona geprotesteerd tegen de traditionele stierenrennen, die vanaf donderdag plaatsvinden. De demonstranten deden dit door naakt of in ondergoed door de straten van de stad te rennen. De meesten activisten hadden slechts een rode sjaal en plastic horens op het hoofd.

Het protest was georganiseerd door dierenrechten-organisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Vorig jaar organiseerde deze organisatie al een ondergoedprotest in Pamplona, nadat destijds een naakt protest was verboden. Volgens een woordvoerder van PETA was de ludieke actie een groot succces. Inwoners en toeristen in Pamplona zouden hebben geapplaudiseerd en de naaktlopers hebben toegejuicht. De dierenactivisten wilden met hun protest aantonen dat er een alternatief is voor de stierenrennen.

De stierenrennen zijn een eerbetoon aan San Fermin, de beschermheilige van Pamplona, en worden gehouden sinds 1591. Tijdens het negendaagse festijn rennen elke dag zes gevechtsstieren door de smalle straatjes, met voor hun uit duizenden jongeren die zich enkel met een opgerolde krant mogen verdedigen. Nadat schrijver Ernest Hemingway het festijn beschreef in zijn boek The Sun Also Rises kreeg het evenement wereldfaam.

Naakte activisten rennen door Pamplona