Vrijwillige grenswacht VS weert al-Jazeera

Mick (Philosocles)
Het populaire Arabische satellietkanaal al-Jazeera heeft een programma over illegale grensoverschrijding van Mexico naar de VS op de lange baan geschoven na protesten van de vrijwillige grenswachtgroep Minuteman dat zo'n programma tips aan potentiŽle terroristen zou verschaffen. Al-Jazeera's kantoor in Washington wilde het programma naar eigen zeggen maken om licht te werpen op politieke, economische en veiligheidszaken tegen de achtergrond van grensveiligheid. Maar Minuteman vergeleek de plannen met een vijandige verkenningsmissie en diende een klacht in bij het ministerie voor binnenlandse veiligheid.

Het Minuteman Civil Defense Corps bestaat uit vrijwilligers die langs de grens met Mexico patrouilleren op zoek naar illegale grensoverschrijders, omdat ze vinden dat de regering niet genoeg aan grensbewaking doet. De groep had aangegeven op te treden tegen eventuele opnamen door al-Jazeera. Op de Minuteman website wordt al-Jazeera als het "meest prominente terroristen-station" omschreven. De beslissing om het programma terug te trekken wordt een "overwinning in de oorlog tegen het terrorisme" genoemd. "Ik wil niets te maken hebben met het geven van informatie aan potentiŽle terroristen over hoe ze mijn land binnen kunnen komen", zei Minuteman leider Chris Simcox. Republikeins Congreslid Trent Franks valt hem bij: "Het is krankzinnig om al-Jazeera toe te staan de slecht beveiligde grens met Mexico te filmen en dat uit te zenden voor dezelfde mensen die 9/11 hebben veroorzaakt."

Volgens een woordvoerder van al-Jazeera wordt het station verkeerd begrepen en zijn de dreigementen aan het adres van het kanaal een bedreiging voor de vrije pers. Het kanaal is erg populair in de Arabische wereld, waar veel kijkers de soms harde reportagestijl prefereren boven de staatsmedia, en buitenlandse kanalen als te eenzijdig pro-VS zien. Het station is echter in zowel Westerse als Islamitische landen bekritiseerd, onder andere wegens het uitzenden van ingezonden terroristenvideo's, waaronder gruwelijke executiefilmpjes die terroristen aan zouden moedigen. Al-Jazeera mag geen reportages meer maken in onder andere Irak, Iran en Saudie-ArabiŽ en wordt tevens van de Amerikaanse Nasdaq-beurs geweerd.


Een Minuteman vrijwilliger en een groep opgepakte Mexicanen