'Aankomend president Iran was gijzelnemer'

Mick (Philosocles)
De Verenigde Staten onderzoeken momenteel geruchten dat de vorige week tot president van Iran gekozen Mahmoud Ahmadinejad één van de gijzelnemers was in de gijzelcrisis in de Amerikaanse ambassade van Iran, die in november 1979 direct na de Islamitische revolutie begon en waarin 52 Amerikaanse gijzelaars 444 dagen werden vastgehouden. Ahmadinejad zou onlangs voor een Islamitische wereldrevolutie hebben gepleit. Naast een aantal voormalige gijzelaars zegt ook gerenomeerd BBC-journalist John Simpson in de ultraconservatieve Ahmadinejad één van de gijzelnemers te herkennen die hij na de crisis interviewde. De beweringen worden echter door een aantal voormalige gijzelnemers en Ahmadinejad zelf ontkend.

Voormalig gijzelaar Chuck Scott is er zeker van dat de aankomende president bij de gijzelnemers zat: "Dit is hem. Er is geen twijfel mogelijk. Je kunt hem blond maken, zijn snor afscheren en hem verkleden en ik zou hem nog herkennen." Volgens het Witte Huis moeten de beschuldigingen serieus worden genomen en moeten de vragen die over Ahmadinejad's verleden zijn gerezen worden beantwoord.

Er lijken echter gegronde twijfels te zijn. De gijzelnemer om wie het gaat lijkt een stuk groter dan Ahmadinejad, en zou niet op de Ahmadinejad op foto's uit 1979 lijken. Verder zijn de eerder genoemde voormalige gijzelnemers die Ahmadinejad's betrokkenheid ontkennen tegenwoordig reformisten en dus politieke tegenstanders van Ahmadinejad, die daarmee geen reden zouden hebben om de betrokkenheid van de aanstaande president te verbergen.


Ahmadinejad als mogelijke gijzelnemer, als student in 1979, en zoals hij er nu uitziet