Nieuwe partijen rekenen op 99 zetels

Gertjan (Kozzmic)
Icoon politiek binnenland nieuwsNieuwe verkiezingen kunnen nog zo'n twee jaar op zich laten wachten, maar de uitdagers van de gevestigde orde zijn er al klaar voor. In het weekblad Vrij Nederland presenteren zich deze week tien partijen die er vast op rekenen zetels te kunnen halen. Sommige blijven bescheiden, en zijn al blij met één, anderen kunnen de verwachtingen maar nauwelijks temperen en gaan uit van minstens twintig.

Volgens Paul Lucardie van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen is het in Nederland relatief eenvoudig een zetel te halen. "In Nederland hebben we zuiver evenredige vertegenwoordiging, gecombineerd met een heel lage kiesdrempel. Dat is ongekend in de wereld. Alleen in Israël bestaat een vergelijkbaar systeem", stelt Lucardie. Ongeveer zestigduizend kiezers, 0,67 procent van het totaal, volstaat. Daarbij is het aantal kiezers dat bereid is om op een nieuwe partij te stemmen flink toegenomen volgens de politicoloog.

Een partij als Duurzaam Nederland haalde bij de laatste verkiezingen echter niet meer dan 7271 stemmen, mede omdat de kieslijst in één district een paar minuten te laat werd ingeleverd waardoor de partij geen recht had op zendtijd op radio en tv. "Dat zal ons niet nog een keer overkomen", stelt Seyfi Ozgüzel van DN. Of ze bij een volgende verkiezing wel zetels halen valt nog te bezien. Politicoloog Lucardie formuleerde vijf factoren die meewegen in het succes van een nieuwe partij; de vijf P's. In volgorde van belangrijkheid Persoonlijkheid, Publiciteit, Project, Poen en Personeel. "Iemand als Peter R. de Vries is een bekende persoonlijkheid, maar zijn project is niet duidelijk. Geert Wilders heeft wel een duidelijk programma, maar die heeft problemen met de laatste P, het personeel."

Van ONS Nederland tot Duurzaam Nederland, van de Partij voor de Dieren tot Nieuw Rechts, allen denken dat ze een electorale succesformule in handen hebben. En dan zijn mogelijke stemmenkanonnen als Roel Pieper, Rob Oudkerk en Hilbrand Nawijn nog buiten beschouwing gelaten, omdat niet vaststaat of ze daadwerkelijk met een eigen partij aan de slag gaan. Over elkaars kansen oordelen de nieuwlichters echter vernietigend. "Peter R. de Vries is een non-issue! Een goede Sherlock Holmes is nog geen goede politicus", zegt Berthoo Lammers van ONS Nederland. "Geert Wilders krijgt nooit van zijn leven goede kandidaten", denkt Michiel Smit van Nieuw Rechts. "En dan al die fortuynistische partijen! De kiezer wil geen revival van een club die uitsluitend ruzie maakt", stelt Geert Wilders.

Dat de in totaal 99 zetels waarop men de eigen partijen inschat erin zit lijkt uitgesloten. Grote kans dus dat straks op de verkiezingsavond een hoop mooie idealen, noeste arbeid en moeizaam bijeengeschraapte donaties in rook opgaan. De score van Jan Veldhoen van de Lijst Veldhoen bij de verkiezingen van januari 2003 moet echter voor de meeste nieuwe partijen haalbaar zijn. Veldhoen haalde 276 van de 9.654.475 uitgebrachte stemmen. "En toch had ik het niet willen missen", zo zegt de Rotterdammer nu.

De partijen en hun eigen prognoses:
Verenigde Senioren Partij: 7 zetels
Forza! Nederland: 5 zetels
Nieuw Rechts: 1 zetel
Politieke Partij Pinto: 7 zetels
Duurzaam Nederland: 6 zetels
ONS Nederland: 22 zetels
Groep Wilders: 15 zetels
PRDV: 20 zetels
Partij voor de Dieren: 5 zetels
Nederland Transparant: 11 zetels