26 jongeren opgepakt voor serie delicten

Bart (veekeend)
Mr.Spock had ons via de nieuws-submit te melden:

De politie heeft 26 jongeren opgepakt, die zich in steeds wisselende samenstelling zouden hebben schuldig gemaakt aan diverse delicten. Het zou gaan om zeker zestig misdrijven in de Gelderse plaats Culemborg. De jongeren worden tevens verdacht van het veroorzaken van intimidatie, overlast en onrust in de Culemborgse wijk Terweijde.

De arresties maken onderdeel uit van een grootscheeps onderzoek van de politie naar een serie inbraken in scholen en bedrijven. Zo werden halverwege mei met de inzet van honderd agenten invallen in dertien woningen en vier schuurtjes gedaan. Daarbij werden vijf personen gearresteerd. De weken erna heeft de politie telkens groepjes medeverdachten opgepakt.

De politie is samen met de gemeente en het jongerenwerk in Culemborg speciaal aandacht gaan besteden aan de wijk Terweijde, nadat Marokkaanse lui in de zomer van 2004 kermisexploitanten uit Culemborg met geweld hadden verjaagd. Eerder dit jaar sloopten zij ook een lijkwagen.

Diefstal neemt af
Al gauw werd geconstateerd dat een wisselende, maar grote groep jongeren buurtbewoners intimideerde, vernielingen aanrichtte en geweld gebruikte. De lui kwamen niet alleen uit Culemborg, maar ook uit nabijgelegen plaatsen als Zaltbommel en Nieuwegein. Daarbij werden vaak computers uit scholen en bedrijven gejat.

Sinds de aanhouding van de eerste groepsleden is volgens de politie het aantal bedrijfsinbraken duidelijk gedaald. De Culemborgse wijk wordt tegenwoordig streng in de gaten gehouden. Sinds kort is het onder meer mogelijk mensen de toegang tot de wijk tijdelijk te ontzeggen. Met justitie in Arnhem zijn afspraken gemaakt over de aanpak van aangehouden verdachten.