VS eisen 14 miljard van tabaksindustrie

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws De Amerikaanse overheid wil via een federale rechter 14 miljard dollar (11,6 miljard euro) van de tabaksindustrie loskrijgen. Het geld is grotendeels bedoeld voor een grootschalige voorlichtingscampagne die rokers er van moet overtuigen te stoppen met hun gewoonte. De rest wil de VS besteden aan een campagne die jongeren van de sigaretten af moet houden.

Volgens de Verenigde Staten is de eis gerechtvaardigd vanwege tientallen jaren van misleiding en fraude door de tabaksindustrie. Volgens het ministerie van Justitie zouden de fabrikanten al zeker vijftig jaar bezig zijn met het stelselmatig verzwijgen van feiten over roken, het sjoemelen met het nicotineniveau in sigaretten en het bewust verleiden van jongeren tot het beginnen met roken.

Met dezelfde argumentatie startte de Verenigde Staten vorig jaar ook al een monsterproces tegen de tabaksindustrie, waarin een schadevergoeding van maarliefst 280 miljard dollar geëist werd. De overheid wilde daarmee het geld terugvorderen dat roken de gezondheidszorg heeft gekost. Die eis werd eerder dit jaar echter afgewezen door een hof van beroep.