Foto Veluwse poema blijft vragen oproepen

Rob (R@b)
Klovan en B03S en croupier hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Na de commotie gisteren om de foto van een blonde poema die op de Veluwe zou zijn waargenomen, maar die afkomstig bleek van een Braziliaanse site, bestaan er nu bij veel internetters vragen over wat voor beest er eigenlijk op de eerste foto's staat.

De foto's van de donkere poema die vorige week werden vrijgegeven, waren nogal onduidelijk omdat ze te sterk gecomprimeerd waren. Sommige deskundigen vermoedden toen zelfs dat de foto's getruceerd (photoshop) zouden zijn, maar daarvan lijkt geen sprake. De onverkleinde foto's heeft de stichting Pantera namelijk inmiddels ook op internet gezet, en daar lijkt van trucage geen sprake. Wel roept het de vraag op of het niet gewoon een huiskat is die op de foto's staat. Als het gewas op de achtergrond hoog gras is, dan is de poema wel erg klein.


Nieuwe vrijgegeven scherpere foto's. Gewas op achtergrond zou één meter hoog korenveld zijn.

'Kruising'
Pantera-woordvoerder Arno van der Valk liet vanochtend op radiostation City FM aan dj Stefan Brau weten dat de gezochte poema mogelijk een kruising is tussen een kleine roofkat en een poema. Hem hebben berichten bereikt dat een paar jaar terug een vrouw twee van zulke nakomelingen in haar bezit had. Eén zou er zijn overleden, de ander ontsnapt. De poema zou donkerbruin van kleur zijn, aldus Van der Valk. Hij gaf toe dat de foto van gisteren een 'misser' was, en een poema uit een Braziliaans natuurreservaat betrof.

-
De foto's van de poema rechtstreeks uit de camera van Pantera:
Foto 1
Foto 2
Zie verder verloop vangactie op Pantera.nl

Pantera heeft inmiddels ook een een video vrijgegeven van de Veluwse poema.