FNV en Rover stellen NS een ultimatum om boetebeleid

Jeroen (steenz)
Icoon Binnenlands nieuws De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben van vakbond FNV Bondgenoten en reizigersvereniging Rover een ultimatum gekregen vanwege het voorgenomen boetebeleid. Als het aan de NS ligt, krijgt iedereen zonder kaartje vanaf 1 oktober een boete van 35 euro bovenop de prijs van het kaartje. Rover en de FNV willen die regeling echter binnen twee weken aangepast zien, anders kunnen er 'publieksvriendelijke acties' volgen.

Over de aard van de acties willen de FNV en Rover nog niets kwijt. Volgens de organisaties worden normale reizigers onnodig gedupeerd door de strenge aanpak van zwartrijders. Mensen die zich meteen bij de conducteur melden zonder kaartje, bijvoorbeeld omdat het loket dicht was of omdat de automaten stuk waren, krijgen de boete namelijk ook.

NS-woordvoerder Michiel Jonker ziet de regeling echter heel anders. Als iemand zich met een goede reden zonder kaartje bij de conducteur meldt, kan de boete gewoon teruggevraagd worden bij een centrale afdeling van de klantenservice van de NS.

Rover vindt die centrale afdeling omslachtig en kinderachtig, want het zou veel extra rompslomp veroorzaken voor 'gedupeerden'. Als het aan de reizigersorganisatie ligt, moet de conducteur blijven beslissen of iemand wel of geen boete krijgt. De NS heeft de centrale afhandeling echter juist ingevoerd om de discussie over een boete uit de trein weg te halen, zodat er minder sprake is van overlast.