Bijna 1400 honderdplussers in Nederland

Jeroen (steenz)
Icoon Binnenlands nieuws Nederland telde op 1 januari 2005 in totaal 1381 mensen die honderd jaar of ouder waren. Dat aantal is daarmee flink gestegen. Vorig jaar waren er nog 91 honderdplussers minder, en een halve eeuw geleden waren er maar 40 mensen van honderd jaar of ouder. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Slechts één op de zes honderdplussers is een man.

Het hogere aantal honderdplussers komt volgens het CBS vooral doordat de kans op overlijden op middelbare en op 'jongbejaarde' leeftijd is gedaald. Lang was Nederland in Europa koploper als het ging om oude mensen, maar de laatste decennia is het aantal eeuwlingen onder het Europese gemiddelde gezakt.

De oudste vrouw in Nederland is op dit moment Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen, die woensdag 115 jaar hoopt te worden. Toen ze 113 jaar en 89 dagen werd, brak ze al het Nederlandse leeftijdsrecord. Officieel is Van Andel-Schipper ook de oudste persoon die nog in leven is op dit moment. Er zijn waarschijnlijk wel oudere mensen in leven, maar die kunnen geen geldige geboortepapieren overleggen waardoor hun leeftijd niet gecontroleerd kan worden.


'Tante Hennie' is volgens Guinness World Records de oudste levende persoon