Contacten autoch- en allochtoon nemen af

Rob (R@b)
FOKwa had ons via de nieuws-submit te melden:

Er zijn teveel allochtonen in Nederland vinden veel autochtonen en de contacten tussen autoch- en allochtonen nemen af, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport 'Uit elkaars buurt' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Zo'n 66% van de autochtonen vindt dat er teveel allochtonen ons land wonen en een even groot deel heeft bovendien nauwelijks contact met allochtonen. Opmerkelijk is dat ook veel Turken vinden dat er teveel allochtonen in Nederland verblijven; andere allochtone groepen doen dat in mindere mate.

Autochtonen wonen steeds minder in de buurt van allochtonen, waardoor het contact tussen de groepen afneemt. Maar autochtonen houden allochtonen ook liever op afstand, concludeert het SCP. Het gebrekkige contact tussen autochtonen en allochtonen hindert de integratie van minderheden, meent het SCP. Daarom moet er volgens het planbureau meer gespreid worden: Randgemeenten zouden woningen beschikbaar moeten stellen aan stedelingen met lage inkomens om zo spreiding te bevorderen.

Het SCP constateert dat een oververtegenwoordiging van niet-westerse allochtonen of een te snelle instroom van deze groepen in een buurt ten koste gaat van de contacten tussen allochtonen en autochtonen

Zorgelijk
Turken en Marokkanen van de tweede en derde generatie hebben steeds minder sociale contacten met autochtonen, hetgeen een zorgelijke ontwikkeling is, stelt het SCP. Oorzaak is mede dat Turken en Marokkanen hun huwelijkspartners nog vaak uit het land van herkomst halen. De importbruiden- en bruidegommen verkeren meestal in de eigen gemeenschap.

Het meest op zichzelf zijn de Turken, en die beheersen bijvoorbeeld de Nederlandse taal het minst, omdat ze in hun vrije tijd nauwelijks met autochtonen omgaan. Ruim 65% van de Turken in Nederland heeft nauwelijks contact met autochtonen. Onder Marokkanen is dat 60% en onder Somaliërs 50%.

Vluchtelingen zoeken over het algemeen wél contact met autochtonen. Dat heeft volgens het SCP te maken met hun relatief hoge opleidingsniveau en de geringe omvang van deze groep.

Positief
Allochtonen en autochtonen oordelen overigens wel redelijk positief over elkaar als het gaat om zaken als gastvrijheid, eerlijkheid en verdraagzaamheid. Op een schaal van 0-100 geven autochtone Nederlanders 75 tot 57 punten aan allochtonen. Het hoogst scoren de Surinamers, het laagst de Marokkanen. Omgekeerd waarderen de allochtonen de autochtonen met 65 tot 73 punten. De Turken beoordelen de autochtonen wat minder positief waar het gaat om gastvrijheid en verdraagzaamheid.

Hoe meer allochtonen en autochtonen met elkaar omgaan, hoe positiever ze overigens over elkaar oordelen.

Een grote etnische concentratie op scholen (de zogenaamde 'zwarte' scholen) heeft relatief weinig gevolgen voor de taalprestaties. Dergelijke scholen hebben de afgelopen tien jaar zelfs een inhaalslag gemaakt in leerwinst op 'witte' en gemengde scholen.

Acceptatie
Een deel van de allochtonen heeft het gevoel dat zij maar in beperkte mate geaccepteerd worden in Nederland. Vooral over de kansen die je als buitenlander in Nederland krijg, is men niet te spreken. Van de vier grote groepen zijn Turken het somberst gestemd

Opmerkelijk is dat het juist de hoger opgeleide allochtonen zijn die het meest negatief oordelen over het maatschappelijk klimaat ten aanzien van etnische minderheden.