Blair: EU moet crisis in de ogen kijken

Jose Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, voegde hieraan toe dat er meer gezocht moet worden naar consensus binnen de Unie, om verlamming van het vijfentwintig landen tellende Europese verbond tegen te gaan. Barroso zei ook dat het voorzitterschap van Groot-Brittanië een test zal worden voor het kenmerkende pragmatisme van de Britten.
Tony Blair haalde tijdens zijn toespraak opnieuw uit naar de Europese landbouwsubsidies, die 40 procent van het budget van de EU opslokken en vooral Frankrijk ten goede komen. De Britse premier sprak tevens over het hervormen van de Europese financiën en prioriteiten en noemde zichzelf een 'gepassioneerde pro-Europeaan'. Dat laatste kwam hem op een gedeeltelijk boegeroep te staan, vanwege de starre houding die de Britten eerder hadden aangenomen bij de mislukte onderhandelingen over de Europese begroting.
De in mei herkozen Britse minister-president waarschuwde voor een verlamming van de EU. Volgens Blair zou dit wel eens nationalistische en xenofobische stromingen ten goede kunnen komen. Ook zei hij dat EU-kritische landen, hierbij waarschijnlijk doelend op onder andere Nederland, Frankrijk en zijn eigen Groot-Brittanië, niet als vijanden van Europa moeten worden gezien, maar juist als hervormingsgezinde landen. Hij brak dan ook een lans voor het verregaand hervormen van de Europese Unie, hierbij onder andere overduidelijk doelende op de landbouwsubsidies, die Blair een doorn in het oog zijn.