Grote treinstoring in Zwitserland

ChrisJX
Het treinverkeer in Zwitserland ligt sinds 17.45 uur bijna volledig plat door een grote stroomstoring. Iets wat in het bijna honderdjarige bestaan van spoorwegmaatschappij SBB nog nooit was voorgekomen. De vervoerder gaat prat op haar meestal tot op de seconde nauwkeurige dienstregeling.

In het spitsuur viel de stroomspanning eerst terug van 15.000 naar 12.000 Volt en viel even later helemaal stil. De oorzaak van de stroomuitval is waarschijnlijk een storing in de elektriciteitscentrale. Pas rond 20.00 uur durfde de SBB het aan om rond Zürich weer enkele treinen te laten rijden. Ook werden enkele diesellocomotieven ingezet.


Drukte op het station van Zürich

De duizenden forenzen die in de tussentijd gestrand waren, werden door de SBB gratis van mineraalwater voorzien. Nog in de treinen aanwezige passagiers hadden minder geluk. Door de stroomstoring viel ook de airconditioning uit, waardoor het in de wagons zeer heet werd. Zwitserland kende, net als een groot deel van Europa, vandaag een warme dag.

Als de Zwitserse spoorwegmaatschappij zich aan haar afspraken houdt, kan deze storing aardig wat gaan kosten. Sinds deze maand kunnen treinreizigers namelijk geld terugkrijgen bij grote vertragingen.