Vermoorde man was Russische dissident

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Binnenlands nieuwsDe bejaarde man die vrijdag overleed aan de gevolgen van een letsel dat hij opliep bij een overval in zijn woning was een Russische dissident die zich in 1977 in Nederland vestigde. De arts Michail Stern behoorde in de jaren zeventig met onder meer Andrei Sacharov tot een groep wetenschappers die zich tegen het toenmalige Sovjet-regime keerde.

Stern, die 86 jaar is geworden, belandde in 1974 na een schijnproces in een werkkamp in Charkov. Na zijn veroordeling stak een storm van protest op. Onder leiding van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre eisten vijftig Nobelprijs-winnaars de vrijlating van Stern. In maart 1977 werd in Amsterdam met medewerking van Sartre en schrijfster Simone de Beauvoir een tribunaal georganiseerd, waarna de Sovjet-autoriteiten onder de internationale druk bezweken. Stern werd kort daarop op het vliegtuig naar Amsterdam gezet.

"Ik ben naar Amsterdam gekomen als een soort eerbewijs voor deze stad, waar mensen zoveel voor mij hebben gedaan", verklaarde Stern na aankomst. "De stad Amsterdam is mij bijzonder dierbaar." Op 23 april werd de bejaarde ex-dissident in zijn huis in Amsterdam overvallen, en raakte hij ernstig gewond. Volgens de politie was het vrijwel zeker een 'ordinaire roofoverval'. Stern was goed van vertrouwen en sloot zijn woning niet altijd af. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.