Jaarlijks 1100 badgasten gewond

Tamara (Chanty)
De Nederlandse stranden liggen vol op zomerse dagen zoals deze. Jaarlijks eindigt dit dagje uit voor circa 1100 strandgangers echter in het ziekenhuis. Dit is gebleken uit een analyse van Consument en Veiligheid.

Vooral jong-volwassenen lopen verwondingen op. Zo is bijna één op de drie slachtoffers tussen de 20 en 29 jaar oud. Ook opvallend is het hoge percentage mannen dat gewond raakt (64 procent). De ongevallen die zich voordoen lopen uiteen. Mensen verstappen zich in het zand of trappen op een scherp voorwerp. Vingers komen tussen de strandstoel, men verwondt zich aan een mossel of krijgt zandkorrels in de ogen.

Het letsel is meestal oppervlakkig en bevindt zich vaak aan heup, been of voet. Een kwart van de verwondingen bevindt zich aan schouder, arm of hand. In acht procent van de gevallen is sprake van hoofdletsel. Uit een krantenknipselregistratie blijkt verder dat jaarlijks één à twee mensen overlijden. Oorzaken zijn verdrinking door een sterke stroming of een botsing met surfers of zeilers. Ook worden mensen wel eens bedolven in een zelf gegraven kuil.