'Rapport VS: VN zijn onprofessioneel'

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws Het Amerikaanse rapport over het functioneren van de Verenigde Naties laat zich uitermate kritisch uit over de organisatie. Zo zou er een gebrek zijn aan professionaliteit en zou er slecht leiding gegeven worden. Ook met het moreel van de medewerkers is het slecht gesteld, en bovendien ontbreekt bij veel van hen het verantwoordelijkheidsgevoel. Dat concludeert The New York Times maandag uit het rapport, dat pas woensdag verschijnt.

De speciale commissie, The Task Force, werd in december opgericht om advies uit te brengen over hoe de VN een effectievere organisatie gemaakt kan worden. Een eerste stap wordt volgens het advies gezet door meer controlerende instanties in de organisatie in te bouwen die een totaaloverzicht hebben, zodat er effectiever gereageerd kan worden. Bovendien moet er een flink aantal regels vervangen worden.

Daarnaast is er volgens de commissie ook een grotere rol weggelegd voor de VN in het bestrijden van genocide, massamoorden en andere wreedheden. De VN moeten er voor zorgen dat de lidstaten sneller op dergelijke situaties reageren, zodat er ook sneller en adequater ingegrepen kan worden.